“V. Murat” Balesi Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu’nda

mene

Müzikolog Emre Aracı’nın katkılarıyla 09.05.2012 tarihinde “V. Murat Balesi” nin sunumu Yıldız Sarayı Tiyatrosunda gerçekleştirilmiştir.

V. Murad Balesi; Sultan V. Murad’ın hapis kaldığı 28 yıl boyunca Çırağan Sarayı’nda piyanosu ile bestelediği 500’e yakın eserinden bazıları ve Sultan Abdülaziz, Sultan III. Selim, Sultan Murad’ın kızı Hadice Sultan, Osmanlı Humaynı Mızıkası Şefi Rıfat Bey, Adelburgh, Pisani gibi Osmanlı Padişahlarına ithaf edilen özel bestelerden oluşan müziği ile dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Eserin librettosu, bugüne kadar Türkçe’ye sayısız araştırma yazısı ve birbirinden değerli kitaplar armağan eden müzikolog Dr. Emre Aracı’ya ait. Aracı, aynı zamanda V. Murad’a ait bestelerin düzenlemesini ise orkestra şefi Bujor Hoinic ile birlikte yaptı.

men3
Dr. Emre Aracı(d. 22 Aralık 1968, Ankara): Türk müzikolog, orkestra şefi, besteeL

Yaşamını ingiltere’de sürdüren sanatçı, Osmanlı imparatorluğu’ndaki Avrupai müzik geleneği üzerine araştırmaları ile tanınır.Boğaziçi Mehtapları başlıklı bir keman konçertosu ve V.Murad adlı bir bale müziği yazmıştır.