TBMM Milli Saraylara bağlı olan Yıldız Porselen Fabrikası ile Yıldız Sarayı Vakfı işbirliğinde, Türk porselenciliğinin geliştirilmesi.

yildiz

Başkanımız Zeynep Karahan Uslu’nun değerli çabalarıyla TBMM Milli Saraylara bağlı olan Yıldız Porselen Fabrikası ile Yıldız Sarayı Vakfı işbirliğinde, Türk porselenciliğinin  geliştirilmesi, tarihi ve kültürel çini ve porselen sanatını yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve ülkemizde çini ve porselen alanında nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla  20 kişilik bir gruba üç ay süresince ücretsiz porselen boyama eğitimi projesi  04.11.2015 tarihi itibariyle başlatılarak böylelikle Yıldız Sarayı Vakfı’nın tarihinde ilk defa bir Eğitim projesine imza atılmış oldu.

resim2

01.12.2015 tarihi itibariyle Yıldız Porselen Fabrikası’nda buluşan Öğrencilerimiz, Ticaret Şefi Sn. İlhan Ayta önderliğinde öncelikle Yıldız Porselen Fabrikası’nın tarihçesi hakkında bilgilendirilerek sonrasında çalışma alanı ve değerli hocalarıyla tanışmak üzere ana binaya yönlendirildiler.

resim3

Burada Dekorlama Şefi Sn. Hayati Erdem’in rehberliğinde çalışmaları yakından izlemek ve boyama boyama tekniklerini gözlemleme fırsatını buldular.

resim4

Ardından Yıldız Porselen Teşhir Salonunu gezen Öğrencilerimiz, fabrika imalat salonlarını da gördükten sonra son olarak uzmanlarından İş güvenliği ve Sağlığı eğitimini alarak böylesi bir eğitim alacak olmanın heyecanı ile 2 Aralık 2015 itibariyle 3 ay sürecek olan eğitimlerinin ilk gününü deneyimlemiş oldular.

resim5

123 Yıllık Fabrika
Yıldız Parkı içindeki porselen fabrikası II. Abdülhamit’in talimatıyla 1892-1894 yıllarında sarayın çini ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “Yıldız Çini Fabrika-i Humayunu” adı ile kuruldu. Fakat çini yanında porselen üretimine de ağırlık verildi. Fransızların ünlü Serves ve Limoges şirketlerinin teknolojik desteği sağlandı. Fransa’dan ustalar ve kalıplar getirtildi. Kurtuluş Savaşı sırasında telgraf hatlarında kullanılan kaolin fincanları üreten fabrika 1957 yılında Sümerbank’a devredildi. Sümerbank özelleştirilirken yönetimi tekrar TBMM Başkanlığı’na geçti.

resim8