Yıldız Sarayı Vakfı Avrasya Tüneli İçin Harekete Geçti

Yıldız Sarayı Vakfı Avrasya Tüneli’ne dev projenin tarihsel fikir öncüsü Sultan 2. Abdülhamid adının verilmesi için kamuoyu desteğini arttırmayı hedefliyor.

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanı altından geçen bir karayolu tüneliyle bağlayan ve 20 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılması planlanan Avrasya Tüneli’ne verilecek isim Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, web sitesinden başlattığı anketle kamuoyu katkısına açıldı.

İstanbul’un iki yakasını bir araya getirecek tüp geçit projeleri ile deniz içi ulaşımı hedefleyen, çizdirdiği projelerle böyle bir vizyonu kez ortaya koyan, ilk Padişah olan Sultan II Abdülhamid Han’ın hayali gerçekleşirken isim tespitine bireysel öneriler kadar sivil toplum kuruluşlarından da öneriler geliyor.

Türkiye’nin tek Saray vakfı olan Yıldız Sarayı Vakfı (YSV) Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu “Avrasya Tüneli’ne Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük hükümdarı, Marmaray ve Mavi Tünel gibi projelerin fikir babası Sultan 2. Abdülhamid Han’ın adının verilmesi için internet üzerinden http://anket.udhb.gov.tr/ adresine girerek vatandaşlarımıza bu isme desteklemeleri için çağrıda bulunduklarını” belirtti. Karahan Uslu açıklamasında “22. Dönem Parlamentosu’nda görev yaparken bu projenin gerçekleştirilebilmesine imkan sağlayan Kanun Değişikliği Teklifi’ni sunan Parlamenter olmanın onurunu, bugün hayata geçtiğine de şahitlik ederek bir kez daha yaşarken, Vakıf olarak kanaatimiz bu bağlamda pek çok kıymetli ismin de değerlendirilebileceği, ancak uzun yıllar haksız ithamlarla adı karartılmış, çağını aşan bir vizyon ortaya koymuş Ulu Hakan Abdülhamid Han’ın adının bu dev projeyle yaşatılmasının, toplumumuzdan çıkacak gür destekle milli vefamızın da simgesi olabileceği” yönündedir. Vakfımızın önemli çalışma konuları arasında yer alan 2. Abdülhamid’in gelecek nesillerimize olması gerektiğince tanıtılması adına da Avrasya Tüneli üzerinden oluşan gündemi önemsiyor, kurumsal imkanlarımızla da yürüyen sivil çabalara katkı sağlıyoruz” dedi.

AVRASYA TÜNELİ PROJESİ”

İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi ile Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleşecek. İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek.

İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken, güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak.

Ankete katılmak için TIKLAYINIZ