Yıldız Sarayı Vakfı Genel Kurulu Yapıldı

Toplantı neticesinde, gibi üç yıllığına Mütevelli Heyet Başkanlığı’na Doç.Dr. Zeynep Karahan Uslu seçildi. Yeniden seçilen Karahan Uslu, varolan Yönetim Kurulu Üyelerinin ekip çalışmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek,” Tarihi kültür ve değerlerimize sahip çıkmak için çalışmalarımıza var gücümüzle devam edeceğiz” dedi.

Toplantıda Yönetim Kurulu Asil Üyeliklerine; Ayşe Öğüz, Ali Serim, Hakkı Yıldırmaz, Mergül Kotil, Savaş Barkçin ve Selin Bozkurt,

Yedek Üyeliklere, Av.Erdem Canan, Hüsnü Akhan, İbrahim Özekinci, Necla Tankut seçildiler.

resim10

Saray Porselenciliği Boyama Eğitimi Sertifika Törenimizi Gerçekleştirdik

Türkiye’nin tek saray vakfı olan Yıldız Sarayı Vakfımız tarafından organize edilen porselen boyama eğitimi TBMM Yıldız Porselen Fabrikası işbirliğiyle gerçekleştirildi. Yıldız Porselen’in aynı zamanda sanatkar olan öğretmenleri tarafından verilen eğitimlere katılarak başarılı olan öğrencilerimize sertifikalarını vermenin mutluluğunu yaşadım.

Törende konuşan Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu,”Bu eğitimler neticesinde yetişen yeni ustaların vereceği ürünlerle geleneksel sanatımızın ha da zenginleşeceğini düşünüyoruz. Toprağın ateşle dansı diyebileceğimiz porselencilik narinliği, ihtişamı, zarafeti, güzelliği ve renklerinin parlaklığı ile insanları yüzyıllardır cezp etmektedir. Türk porselen sanatı medeniyetimizin inceliklerini sunan gerçek bir hazinedir. Osmanlı’da 18. yüzyıldan itibaren başlayan porselen üretimi, Sultan 2. Abdülhamid Han’ın her konuyu kuşatan vizyonuyla Yıldız Sarayı bünyesinde zirveye taşınmış, zanaatkârlıktan sanatkârlığı yakalayan bir seviyeye gelmiş bir kültür mirasımızdır. Dünya nezdinde de çok özgün bir yerimiz olduğu açıktır. Hat sanatından, ebruya, minyatürden sedefkârlığa, cam sanatından, tezhibe geleneksel sanatlarımızın her biri bitimsiz bir derya olarak nasiplenmemiz için yanı başımızdadır. Bu medeniyet değerlerimiz içinde ayrıcalıklı konuma sahip unsurlardan biri de porselen sanatımızdır” diyerek, Vakıf tarihinde bir ilke imza attıklarının da altını çizdi.

Sertifika almaya hak kazanan öğrencilere sertifikalarını vermek üzere katılan TBMM Başkan Vekili İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, güzel ve anlamlı bir amaç için toplandıklarını, iyi insanların, iyi amaçlarla bir araya geldiklerinde ortaya şaheserler çıktığını, bu eserlerin de hayatı güzelleştirdiğini anlattı. Yıldız Sarayı Vakfı ile Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası ile yapılan işbirliği sonucunda kursiyerlerin bu sanatı öğrendiğini ve porselen eğitimi sertifikalarını aldıklarını belirten Bahçekapılı, “Bu güzel ve anlamlı organizasyon için hem Yıldız Sarayı Vakfına hem de Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası yöneticilerine ve katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum.” dedi. Konuşmaların ardından Uslu, Bahçekapılı’ya, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın eşi Şule Ünal’a katkılarından dolayı, teşekkür plaketi verdi.

Ardından 3 ay süren eğitime katılan öğrencilere sertifikaları, Bahçekapılı, Uslu, AK Parti İstanbul milletvekilleri Tülay Kaynarca, Belma Satır ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın eşi Şule Ünal tarafından verildi. Bu değerli projeye sponsorluk yaparak katkı sağlayan Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu’da kültür zenginliklerimizin korunmasına insan kaynağı sağlayarak destek veren projeye katkı sağlamaktan onur duyduklarını ifade etti.