Yıldız Sarayı Vakfı “Anlatıdan Hakikate II. Abdülhamid Paneli” ile Tarihin Kapılarını Araladı

ysvTarihin perdesini entelektüel birikim ile aralayan ve sanat tarih bilincinin geliştirilmesi alanında etkin çalışmalar gerçekleştiren Yıldız Sarayı Vakfı’nın Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile düzenlediği Vefatının 96. Yılında “Anlatıdan Hakikate: II. Abdülhamid” paneli, 28 Şubat Cuma günü gerçekleştirildi.

Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Yıldız Sarayı Vakfı’nın eğitici ve ilgi çekici etkinlikleri ile yeniden hayat kazandırdığı Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu’nda gerçekleşen panelde; tarihin en çok konuşulan figürlerinden biri olarak hafızalara kazınmış II. Abdülhamit’in bilinmeyen yönleri, anıları ve Türk tarihine kazandırdıkları mercek altına alındı.

Panelde açılış konuşması gerçekleştiren Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu; “O bir Sultandı, bir entelektüel, hayırsever ve hepsinden daha önemlisi bir büyük medeniyet duruşu adına hakikatin temsilcisi ve milletinin büyük ve uzun vadeli çıkarları uğruna kendi ikbalini gözünü kırpmadan feda edebileceklerin “gerçek liderler” olduğunun ete kemiğe bürünmüş haliydi..” ifadeleri ile tariflediği II.Abdülamid’in herkesin zihninde ve gönlünde önemli bir yeri, tarifi olduğunu belirtti.

II.Abdülhamid’in “Tarih değil, hatalar tekerrür eder” sözü ile bugüne ve yarına ilişkin bir düşünsel pusula hediye ettiğini belirttiği konuşmasında Doç.Dr. Karahan Uslu, II.Abdülhamid’in denizin altından ulaşım sağlama fikri ile düşünsel hayatımıza yeni ufuklar kazandırmak noktasında bir başka önemli katkının sahibi olduğunun altını çizerek Marmaray projesinin bugün hayata geçirilmiş olmasının bu ufukta yol alındığının nişanelerinden biri olduğunu ifade etti.

Marmara Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Vahdettin Engin; TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Doç.Dr. Bülent Arı; Yıldız Sarayı Müze Müdürü İlker Tepeköy ve Araştırmacı – Yazar Mustafa Armağan panelist olarak bulunduğu panelin moderatörlüğü ise İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Coşkun  Çakır tarafından gerçekleştirildi.

Panel sonrasında Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Doç.Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun girişimleri ile Yıldız Sarayı Vakfı’ nın 30. Kuruluş yıldönümü anısına PTT Genel Müdürlüğünce basımı gerçekleştirilen ve 27 Şubat 2013 tarihi itibariyle koleksiyonerlerin ve ilgililerinin beğenisine sunulan Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid Han’ın padişahlığı süresince Osmanlı devletinin ana sarayı olarak kullanılmış olan Yıldız Sarayı ve Sultan II.Abdülhamid Han’a ait görsellerin bulunduğu ikili bloklu anma pulu ve özel gün damgalı özel gün zarfının yer aldığı hediye Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a takdim edildi.