YILDIZ SARAYI VAKFI’ NIN “GÖBEKLİTEPE: İNSANLIK TARİHİ YENİDEN YAZILIYOR” KİTAP LANSMANI VE “ZAMANIN MİRASI FOTOĞRAF SERGİSİ”NİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yıldız Sarayı Vakfı (YSV) Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun ev sahipliğinde, 17 Aralık Salı akşamı gerçekleştirilen Türkçe/İngilizce ve Türkçe/İtalyanca olarak basılan “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor” kitaplarının lansmanı ile “Zamanın Mirası Fotoğraf Sergisi”nin açılışı Venedik Sarayı’nda gerçekleştirildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirilen proje kapsamında; Türk ve İtalyan fotoğraf sanatçıları İzzet Keribar ve Francesco Cicconi’ nin sanatsal Göbeklitepe çekimlerinden oluşan “Zamanın Mirası Fotoğraf Sergisi”nin açılışı ve projeye adını veren “Göbeklitepe: İnsanlık Tarihi Yeniden Yazılıyor” adlı eserin lansmanı aynı zamanda kitabın Editörü de olan Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Venedik Sarayı’nda gerçekleşen etkinliğe, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Bülent Eczacıbaşı, Reyhan Kalyoncu, Funda Acar,  Demet Sabancı, Ethem Sancak, Zeynel Abidin Erdem ve Emine Erdem, Feryal Gülman,  İmam Altınbaş,  Aldo Kaslowski, Zuhal Pirinçcioğlu gibi iş, sanat ve cemiyet dünyasının tanınmış isimleri ile vakıf mütevelli heyet üyeleri katıldı.

Sergi açılışında konuşan YSV Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Türkiye, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan coğrafyası, İmparatorluk mirasına sahip, farklı dini ve etnik kimlikleri bünyesinde harmanlayan kültürel zenginlikleriyle, Dünya’nın en görülmeye değer ülkeleri arasındadır. Bu değerlerimizi küresel ölçekte yaygınlaştırmaksa; turizm değerimiz kadar, toplumlar arası iletişimi arttırmak, ülkemizin kültürel diplomasi alanında elini güçlendirmek, en geniş ölçekte de uluslararası politik arenadaki konumlanışımızı desteklemek anlamına gelmektedir” dedi. Prof. Dr. Karahan Uslu “ Göbeklitepe ülkemizin ilk ikonik destinasyonu olarak, 5. Sanayi Devrimi’ni yaşayan günümüz insanlığına bugüne geliş macerasının fısıldamakta, medeniyetin yapı taşlarını sunmaktadır. Bu bağlamda; eşsiz kültür hazinemizin ulusal ve uluslararası düzeyde hak ettiği değeri elde etmesine katkı sunmak adına Roma’nın ikiz kardeşi olan İstanbul merkezli bir Vakıf olarak, Akdeniz’in yani “Mare Nostrum”un, “Bizim Deniz”in iki dost ülkesi arasındaki kültür köprülerini geliştirmekle çerçevemizi çizip, projeyi İtalya ve Türkiye’de gerçekleştirilen etkinliklerle sürdürdüklerini” ifade ederek, projelerini destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY ve İGA’ya teşekkür etti.

İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani konuşmasında, “Türkiye’nin son derece güzel ve önemli arkeolojik mirasının geliştirilmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunmaktan ötürü memnuniyet duyuyorum. Söz konusu sektör, Türkiye ve İtalya uzun yıllardır işbirliği içerisinde bulundukları ve önemli sonuçlara ulaştıkları bir alandır. İşbirliğimizi daha da güçlendirerek kültürün evrensel dili aracılığıyla iki ülkenin birbirini daha da iyi tanıyabilmelerini sağlamayı umuyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, serginin açılışında, Anadolu’nun insanlık tarihinden başlayan kültür, sanat ve doğa güzelliklerini özünde barındıran İstanbul’da bu etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Anadolu’nun insanlık tarihinin başladığı günden bu yana çeşitli medeniyet ve uygarlıklara ev sahipli yaptığını belirten Alpaslan, “İnsanlık tarihi kadar birçok medeniyetin izlerini bırakmış olağanüstü kültürel ve tarihi zenginliğe sahip topraklar üzerindeyiz.” dedi.Göbeklitepe’nin kısa zamanda dünya miras listesinde yerini aldığını anımsatan Alpaslan, “Bu da Göbeklitepe’nin önemini, büyüklüğünü, tarihi ve kültürel değerini ortaya koymaktadır. 2019’un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinin çok büyük avantajlarını gördük. Göbeklitepe ülkemizin kültür, turizm ve sanat değerlerinin çok güçlü bir şekilde tanıtılmasının bir aracı oldu “ diye konuştu.

Yıldız Sarayı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu tarafından fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar, proje sponsorlarından işadamı Cemal Kalyoncu, İtalya Büyükelçisi Massimo Gaiani ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’a lansmanı yapılan kitaplar ile teşekkür plaketi takdim edildi.