Etkinlik Detay

Sultan 2. Abdülhamit Han’ dan Günümüze Armağan: Siyaset ve Dış Politika
  • Tarih : 20.10.2016

Tarihin perdesini entelektüel birikimi ile aralayan, milli sanat ve kültür bilincinin geliştirilmesi alanında etkin çalışmalar gerçekleştiren Yıldız Sarayı Vakfı, TBMM ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle, “Sultan 2. Abdülhamid Han’dan Günümüze Armağan: Siyaset ve Dış Politika” paneli düzenlendi.

Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun ev sahipliğinde 20 Eylül 2016 Salı günü gerçekleştirilen “Sultan 2. Abdülhamid Han’dan Günümüze Armağan: Siyaset ve Dış Politika” paneline TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yanı sıra çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi düzenlenen panele katıldı.

Yıldız Sarayı Vakfı tarafından TBMM ve Fatih Belediyesi işbirliği ile Türk ve Dünya tarihinin en çok dikkat çekici figürlerinden biri olan Sultan II. Abdülhamit’in 174. doğum günü münasebetiyle düzenlediği, siyasi duruş ve dehasının mercek altına alınacağı panelimize hoş geldiniz.

Bugün sizlerle Sultan 2. Abdülhamit’in saltanatı müddetince en başarılı olduğu yönlerinden olan dış politikadaki uygulamaları, siyasi ve iktisadi gücü, siyaset anlayışının günümüz Türkiye’sine etkilerini konuşacağız. Yıldız Sarayı Vakfı olarak bir döneme ışık tutacağımıza inanıyoruz. Öncelikle ilginizden ötürü siz değerli misafirlerimiz başta olmak üzere Başbakanımız Binali Yıldırım Bey’ in kızı ve Kızılay İstanbul Şube Başkanı Yardımcı Büşra Yıldırım Köylübay,TBMM Başkan Vekili Sayın Ahmet Aydın, Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir, Panel Yöneticimiz Sayın Prof. Dr. Tufan Buzpınar ve panelistlerimiz Sayın Prof. Dr. Azmi Özcan, Doç. Dr. Levent Kırval ve Mustafa Armağan’a değerli katılımlarından dolayı teşekkür ederiz.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Abdülhamid Han’ın mirası bugün bize en büyük mirasların başında gelmektedir. Yine sahne aynı, oyun aynı. Figüranlar değişebilir ama olaylar aynı olaylardır. Geçmişi tanımadan geleceğe projeksiyon çizmek pek kolay değildir. Cennet mekan Sultan 2. Abdülhamid Han, tüm kör gözlülere inat gönüller sultanıdır, ulu hakandır.” dedi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Abdülhamid’in siyaset alanını bir satranç ustası şeklinde kullandığını belirterek, “Ülkemizi geçmişten geleceğe yansıtacak olan bu panelin Sultan 2. Abdülhamid’in doğru anlaşılması için atılmış çok doğru bir adım.” dedi.

Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, mazideki köklerine sahip çıkamayanların kendilerini koruma imkanının da hiç olmadığını ve olmayacağını ifade ederek, İngiliz tarihçi Arnold Toynbee’nin “Osmanlı yıkılmış bir devlet değildir, durdurulmuş bir medeniyettir. Önündeki tarihi engeller kaldırıldığında yerden yoluna devam edecektir” sözlerini hatırlattı. Karahan Uslu, “Osmanlı’nın günümüzdeki mirasçıları olarak, bugün de 20. yüzyıldaki son hükümdarımız cennet mekan Abdülhamid Han’ı hem fikriyatı hem de bugünlerimize kattıklarıyla 174. doğum yıl dönümünde yad etmek, yad ettiğimiz kadar idrak etmek üzere buradayız.” dedi.