Loading...

Projeler Detay

Yıldız Sarayı Vakfı Sanat ve Kültür Alanındaki Yeni Hedeflerini Açıkladı

  • Tarih : 27.02.2017

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Yıldız Sarayı Vakfı olarak geçmişimizden aldığımız dersler, Cihan Devleti olabilme deneyim ve gücümüzü bugünlere aktarmak, yeni nesillerin doğru hedeflerle yarınlara ulaşmalarına vesile olabilmek üzere çok yönlülük arz eden özellikle eğitim projelerimizle ülke çapında yeni açılımlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

T.S. Eliot’un dizelerindeki  ‘tarih kölelik olabilir, tarih özgürlük olabilir ve tarihi olmayan bir halk kurtarılamaz zamandan’ şiarıyla yarınları kurgulamak adına dünü çok iyi bilme, öğrenme ve öğretme hedefimize sahip çıkmaya  Vakıf olarak devam edeceğiz. Diğer taraftan Türkiye her yönüyle büyüyor, gelişiyor, içindeki saklı potansiyeli açığa çıkarıyor, bu durumun kültür, sanat ve tarih alanlarındaki iz düşümü de çok kritik  değerde olup, sivil oluşumların çabaları sadece ulusal düzeyle sınırlanmamalıdır. Küreselleşen Dünya’mızda kültür değerlerimizi geniş coğrafyalara daha derinlikli biçimde benimsetme sürecine katkı sağlamayı arzuluyor, parçası olduğumuz uluslararası ağlardan da yararlanarak yurt dışında da faaliyetler yürütmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Yıldız Sarayı Vakfı’nın kültür ve sanat faaliyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen toplantı, 27 Şubat 2017 Pazartesi günü Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de gerçekleştirildi.

Vakfın 2016 yılı faaliyetlerine yönelik barkovizyon gösteriminin yapıldığı toplantıda konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Osmanlı Saray mimarisinin hayata geçen son örneği olan Yıldız Sarayı’nı tanıtmak kadar ülkemizde yerli ve milli kültürümüze yönelik toplumsal farkındalığı arttırmak yönünde çalışmalarımızı sürdürüyor ve faaliyetlerimizi uluslararası alana yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

“2016 yılı bizim için dolu geçti”

Sivil toplum kuruluşlarının faaliyet alanları özelindeki çalışmalarının yanı sıra Türkiye’deki sivil toplum kültürünün yerleşik hale getirilmesi hususunda da önemli bir sorumluluk taşıdıklarını belirten Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, şunları söyledi:

“Yakın zamanda gerçekleştirdiklerimiz bağlamında ifade edersek Sultan II. Abdülhamid Han’ın tahtının restorasyonunu üstlendik. Yine bu büyük tarihi şahsiyetin vefat ve doğum yıldönümlerinde sosyal ve politik yönlerinin ele alındığı bilimsel toplantılar gerçekleştirdik. Sultan 2. Abdülhamid Han’ın 25. Cülus Hediyeleri Sergisi ile çeşitli Saraylardan elde ettiğimiz eserleri bir araya getirerek bir ilke imza attık. Sarayın ziyaretçi trafiğini de artıran bu büyük kültür etkinliğini gerçekleştirirken, Sergi Kataloğunu ’da yayınlayıp yetkin bilim insanlarımızın makalelerine yer veren kalıcı bir eser meydana getirdik. Bunun dışında da birçok sergi ve kültürel faaliyet gerçekleştirdik. Kültür mirasımız açısından çok kıymetli bir zanaat olan Osmanlı Saray Porselenciliği ’nin günümüzdeki tek temsilcisi Yıldız Porselen Fabrikası bünyesinde ilk kez yapılan Sertifikalı bir eğitim programını organize ettik. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu gibi uluslararası kuruluşlar nezdindeki üyeliklerimiz çerçevesinde faaliyetlerimize hız verdik.”

 

“2017’da birçok projeye ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz”

Yıldız Sarayı Vakfı’nın, 2017 yılında da çok sayıda proje yapmayı hedeflediğini kaydeden Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, şöyle devam etti:

Bugün de yine Cumhuriyet tarihi açısından bir ilk olan “Yıldız Sarayı Müzesi Eser Kataloğu”nu bilimsel ve sanat değeri yüksek bir çalışma olarak kamuoyu ile paylaşmak üzere gerçekleştireceğimiz tanıtım toplantımız söz konusudur. Bu etkinlik çerçevesinde “Türk vatandaşı olmasına Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu arz ederek, kendilerinin kabulü çerçevesinde vesile olabildiğim, yüzyılın müzik dâhisi olarak görülen Suriyeli mülteci gencimiz Tambi Cimuk’un, Sultan Abdülaziz’in bestelerinin sanatseverlerle buluşturacağı bir piyano resitali gerçekleştirilecektir. Böylelikle hem akademik değeri yüksek bir yayını kültür çevrelerine sunacak hem de bu yeni yeteneğin sanat çevreleriyle buluşmasını sağlayabileceğiz”.

2016 yılına ait Vakfın faaliyetlerinin yer aldığı detaylı sunumun yanısıra, 2017 yılında yapılması planlanan diğer faaliyetlerinde genel çerçevesiyle değerlendirildiği toplantıya Yıldız Sarayı Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakkı Yıldırmaz, Mergül Kotil, Selin Bozkurt ve Tabii üye Ali İlker Tepeköy katıldı.